Thursday, 4 November 2010

my graduating work

Kerećem od samog kraja, ali na sreću samo studiranja. Trajale su 5.godina (sa ili bez mastera još neznamo nažalost), na trećoj smo imali samo teoretsku nastavu, a sama praksa iz ove oblasti je krenula na 4.oj godini. Kako fakultet ne poseduje odgovarajuće uslove za ovu specifičnu granu konzervacije i restauracije, kolega i ja (samo po 2 studenta po godini) smo preusmereni na sticanje prakse u laboratoriji Narodne Biblioteke Srbije. Uslovi, saradnici, mentori, zadaci su bili sjajni i više nego zanimljivi. Možda baš zato što nismo na času u ateljeu ili studiju gde se od nas očekivalo do napravimo remek-delo već obrnuto, da ga popravimo. Dela iz umetnosti, politike, religije, obrazovanja. O tome ću u nekim narednim postovima.
Izbor za diplomski rad je bio potpuno prepušten nama, i odmah smo se uspešno snašli jer svako od nas ima barem neki stari foto-album, dedinu diplomu ili slično na tavanu, podrumu...U mom slučaju je radila igra sudbine, ukratko nakon smrti člana porodice, uvek usledi sređivanje prostorija, izbacuju se stare stvari, a i pronalaze raznorazne vredne koje ćemo da nastavimo da čuvamo. Iskopali smo stare albume u kojima su neke fotografije stare još od pre dva veka,a kod kuma geografske mape. Dakle dileme nije bilo, odmah smo krenuli da radimo i usput prisećamo.
Da bi nekima bilo jasnije kojom magijom mi to kao nešto stavimo u konzervu, izmućkamo, i vratimo polu-ubuđalu novčanicu u staro izdanje, vrši se nekoliko akcija.
Kako donesete svoju novčanicu u laboratoriju i nakon što se isćaskamo o njenoj sudbini, vrši se dokumentovanje, ili otvaranje konzervatorskog kartona. Tu kao lekari, ispišemo podatke vlasnika, zatečeno stanje, šta smo analizirali, koje metode konzervacije, i restauracije smo primenili, i naravno uradili foto dokumentaciju.
Na neki način ovi postovi će biti foto-konzervatorski kartoni :-) Kroz svaki karton ću predstaviti po jednog pacijenta i kako sam ga izlečila. Za dodatna pitanja se obratite načelniku klinike ili na e-mail u dnu bloga.

conservation and restoration of archive material
location: National Library of Serbia/ Belgrade /
tutor: Željko Mladičević
graduating work on Faculty of Applied Art //2010.

No comments:

Post a Comment